Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Για μία ακόμα φορά ο ευρύτερος χώρος του πρώην αεροδρομίου του ελληνικού με την περιοχή της πρώην αμερικάνικης βάσης και της παραλίας του Αγίου Κοσμά μπαίνει στο στόχαστρο, αυτή τη φορά της πολιτικής του μνημονίου.
Τον Φεβρουάριο του 2012 (16-02-12) είδε το φως της δημοσιότητας το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ που δεν αποτελεί απλά ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, αλλά ένα έγκλημα ενάντια στα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις όχι μόνο του λαού της Αττικής, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού. Το σχέδιο νόμου περιγράφει μία άνευ προηγουμένου, σε σχέση με τις μέχρι σήμερα «αναπτυξιακές» εξαγγελίες για το μέλλον του χώρου. Τα μεγαλόπνοα σχέδια του παρελθόντος δίνουν τη θέση στην άνευ όρων επιχειρηματική ανάπτυξη και οικοδομική δραστηριότητα, καθώς πλέον δίνεται η δυνατότητα κατασκευής κτιρίων στον αιγιαλό, η δυνατότητα διπλασιασμού του μικτού συντελεστή δόμησης του πρώην αεροδρομίου, η δυνατότητα κατασκευής πολυόροφων κτηρίων, ενώ καθορίζονται εκτεταμένες προς πολεοδόμηση περιοχές του πρώην αεροδρομίου στις οποίες θα επιτρέπονται οι χρήσεις αμιγούς κατοικίας, γενικής κατοικίας και πολεοδομικού κέντρου με ξενώνες, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, κτίρια εκπαίδευσης, με συντελεστές δόμησης που θα φτάνουν έως το 2,2.
Όλοι καταλαβαίνουμε ότι για να πραγματοποιηθούν αυτά που προβλέπει το σχέδιο νόμου θα χρειαστούν και πολλά «συμπληρωματικά» έργα. Ήδη μπορούμε να φανταστούμε τους «απαραίτητους» αυτοκινητόδρομους που θα κομματιάσουν τον Υμηττό.
Οι κυβερνήσεις διαχρονικά και αδιάλειπτα σχεδίαζαν υπέρ των συμφερόντων των κατασκευαστών, των ομίλων τουριστικών επενδύσεων και των εφοπλιστών. Δεν σχεδίαζαν ποτέ υπέρ των κατοίκων. Σήμερα, μάλιστα, ο χώρος του αεροδρομίου θυσιάζεται για να καλυφθούν οι απαιτήσεις αποπληρωμής ενός χρέος που ο λαός και οι εργαζόμενοι ούτε δημιούργησαν, ούτε και πρέπει να πληρώσουν, θυσιάζεται για να τονωθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του ξένου και ελληνικού κατασκευαστικού κεφαλαίου.
Εδώ και πολλά χρόνια όμως οι κάτοικοι όλης της Αθήνας οικοδομούν αντιστάσεις. Έχουν αποδείξει με την δράση τους, ότι ξέρουν να προασπίσουν την ποιότητα ζωής τους, ότι ξέρουν να διεκδικούν για τις δικές τους ανάγκες τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει στην Αθήνα. Έτσι και τώρα δεν θα αφήσουν το χώρο του πρώην αεροδρομίου να γίνει τσιμέντο. Ούτε σπιθαμή γης να μην χαριστεί στην Ελληνικό Α.Ε. Θα υπερασπιστούν τα λαϊκά συμφέροντα και τη δημόσια περιουσία ενάντια στην προσπάθεια επέλασης του κεφαλαίου, θα διεκδικήσουν την ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο, θα υπερασπιστούν εκείνες τις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες (εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου Αγ. Κοσμά, των υπηρεσιών ΑΜΕΑ, το μητροπολιτικό κοινωνικό ιατρείο κα.), θα υπερασπίσουν το περιβάλλον, την υγεία μας, τη ζωή μας και τη ζωή των μελλοντικών γενιών.
Το κίνημα ανυπακοής δεν πληρώνω πρέπει να δυναμώσει και να επεκταθεί να κεφαλαιοποιήσει την πρόσφατη αναδίπλωση της κυβέρνησης για το χαράτσι, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται σημαντικές προσπάθειες δικτύων αλληλεγγύης και εναλλακτικών δικτύων διανομής τροφίμων που έστω και πρωτόλεια προσπαθούν να ικανοποιήσουν βασικές λαϊκές ανάγκες.
Ο εργαζόμενος λαός, ο πραγματικός παραγωγός του πλούτου αυτης της χώρας, αναζητά τον βηματισμό που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και την κοινωνική καταστροφή που μας επιβάλλει η αντιλαική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Έτσι και οι τοπικές αντιστάσεις από τον επίμονο αγώνα της Κερατέας, μέχρι το μαζικό κίνημα που αναπτύσσεται για το αεροδρόμιο πρέπει να βρουν το νήμα που τις συνδέει και αυτό δεν είναι άλλο από την αντιπαράθεση με τις αντιλαϊκές πολιτικές.
Οι κάτοικοι λοιπόν μπορούν και πρέπει να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους, δημιουργώντας όρους πραγματικής αντιπαράθεσης και ρήξης, για να δώσουν μια νικηφόρα προοπτική από τις μικρές, μέχρι τις μεγάλες αντιπαραθέσεις, καθώς η μάχη ενάντια στο ξεπούλημα του χώρου και της παράδοσής του σε ιδιωτικά συμφέροντα είναι αναπόσπαστο μέρος της μάχης ενάντια στην πολιτική των μνημόνιων κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και πρέπει να συσπειρώσει όλο το λαό και τους εργαζόμενους για να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι πολύ ελπιδοφόρος ο συντονισμός των λαϊκών επιτροπών και συνελεύσεων και η προσπάθεια τους να βρεθούν με τα πρωτοβάθμια σωματεία τόσο τοπικά όσο και κεντρικά.
·        Το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει Πάρκο Φυσικού Πρασίνου και Αναψυχής, με δυνατότητες ήπιου μαζικού αθλητισμού και ελεύθερης, μη εμπορευματικής πολιτιστικής δραστηριότητας, με καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο.
·        Να κατοχυρωθεί άμεσα η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και αυτό να είναι το μοναδικό καθεστώς λειτουργίας στο σύνολο του χώρου και των εγκαταστάσεων.
Σας καλούμε στη συνέλευση της Επιτροπής την Δευτέρα
19 Μαρτίου και ώρα 18:30 στο ΚΑΠΗ του Αγίου Τρύφωνα με θέμα:
Το αεροδρόμιο του Ελληνικού
και η πάλη των κατοίκων για τη διεκδίκηση του
Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάφας
ενάντια στο μνημόνιο και τις αντιλαϊκές πολιτικές
epitropi@gmail.com - epitropiglyfadas.blogspot.com